eTwinning verbindet Schulen und Leute

Studentská konference projektu Fit Für Job 2011

17.03.2012 16:01

 

Dne 15. 12. 2011 proběhla v aule naší školy studentská konference pro 1.-4. ročníky SOŠ po názvem "Zahraniční praxe v SRN a na Slovensku". V listopadu a prosinci 2011 vyjelo 5 studentek v rámci projektu Fit Für Job programu EU Leonardo da Vinci do zahraničí na třítýdenní stáž do německého Deggendorfu a do slovenské Rožňavy.

Studentky na studentské konferenci prezentovaly své zkušenosti z pracovních stáží. Jednotlivé prezentace zahrnovaly informace o konkrétních pracovištích, o pracovní náplni a denních úkolech. Součástí byly také fotografie města, ubytování, trávení volného času, výletů do okolí a odborných exkurzí.

Studentky v Německu i na Slovensku pracovaly ve 2 firmách a jedné státní instituci: v Německu na sekretariátu Berufsschule Deggendorf, v místní firmě Autohaus AVM a bance GENOBANK Deggendorf. Studentky vyzdvihly možnost srovnání soukromé i privátní sféry a různorodost úkolů na jednotlivých pracovištích. V bance měly možnost projít různými odděleními od ICT, přes oddělení péče o zákazníky až po pojištění a důchodové připojištění. Atmosféra i vstřícnost všech kolegů byla velmi příjemná. Na Slovensku studentky pracovaly na sekretariátu Obchodní akademie, ve firmě Argotrade a Gemtex. Poslední zmiňovaná úzce spolupracuje s německou firmou Schiesser (výroba oblečení). Studentky zde ocenily možnost pracovat ve speciálním programu objednávek (pouze v německém jazyce), podílet se na přípravě obchodních jednání a smluv se zahraničním partnerem. Součástí praxe na Slovensku byl také bezplatný kurz obchodní němčiny v rámci pracovní doby.

Na závěr konference proběhla velká diskuze k tématu zahraniční praxe. Studenty nejvíce zajímaly celkové dojmy, schopnost adaptace a dorozumět se v cizím jazyce, pracovní náplň, trávení volného času apod.

Studentky po praxi obdržely Certifikát a osvědčení o účasti a absolvování praxe udělené zahraniční firmou, zároveň také dokument Europass-Mobilita, který se tak stane nedílnou součástí jejich životopisu. Jedná se o speciální osvědčení, vydané orgánem EU, ve kterém je zaznamenán nejen obsah a náplń stáže, ale také i odborné kompetence, které studentky během praxe nabyly.

Rádi bychom touto cestou poděkovali všem našim kolegům (i zahraničním - p. Stummer a p. Kováčová), kteří se obětavě podílí na organizaci a přípravě celého projektu FIT FÜR JOB (2011-2013)

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode